Dil ustası Hakkı Devrim’ i kaybettik

Tomris Güzelyurt 16 Haziran 2016

Dil ustası, Türk basınının duayenlerinden Hakkı Devrim, dün sabah hayata gözlerini yumdu. Devrim, bugün Levent Camisi’ndeki öğle namazının ardından, Kilyos’taki aile mezarlığında son yolculuğuna uğurlanacak.

Türk basınının en usta isimlerinden, yazar ve yayımcı Hakkı Devrim, dün sabah evinde hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören ve 87 yaşında hayata gözlerini yuman Hakkı Devrim, 1947’de Kabataş Erkek Lisesi, 1951’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında İstanbul Radyosu’nda reji asistanlığı yapan Devrim, iki yıl sonra Son Saat’te başladığı gazeteciliğe Tercüman, Havadis, Ege Ekspres, Tasvir gazetelerinde devam etti, röportajlar yaptı, Yeni Sabah gazetesi genel yayın yönetmeni oldu.

1965’te Meydan dergisini kurdu, Meydan Larousse ansiklopedisinin genel yayın müdürlüğünü yaptı.

Başarılı yöneticiliğiyle onbinlerce eve ansiklopedi girdi. 1970’li yıllarda Kaynak Kitaplar Yayınevi’ni kurduktan sonra basın yayın dünyasından uzaklaştı. 1990 yılında Doğan Yayın Grubu’nda gazeteciliğe döndü ve 21 yıl çalıştı. Okur promosyonları için ansiklopediler hazırladı, AD Kitapçılık’ın genel yayın yönetmenliğini yaptı. Radikal vePosta gazetelerinde yazdı, CNN Türk’te “Hakkıyla Sohbet” ve “Günbegün” programlarını sundu. Doğan Grubu Yayın Konseyi, Aydın Doğan Vakfı Mütevelli Heyeti ve Doğan Kitapçılık’ın Yayın Kurulu üyeliklerinde bulundu.