DİCLE KOĞACIOĞLU MAKALE ÖDÜL TÖRENİ VE KONFERANSI KARAKÖY MİNERVAHAN’DA YAPILIYOR
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender), Dicle Koğacıoğlu Makale Ödül Töreni ve Konferansı’na ev sahipliği yapıyor.
2010 yılından bu yana verilen ödülün amacı, Türkiye üzerine toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları teşvik etmektir. 2009 yılında aramızdan ayrılan sosyolog Dicle Koğacıoğlu anısına Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin desteğiyle SU Gender tarafından verilen Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülleri dokuzuncu kez düzenlenecek konferansla sahiplerini bulacak.
Türkiye üzerine toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları teşvik etmek amacıyla düzenlenen ve 22 Aralık Cumartesi Günü Saat 14.00’te Karaköy MinervaHan‘da gerçekleştirilecek konferans ve ödül töreninde sizi aramızda görmekten memnuniyet duyacağız.
Saygılarımızla.
Ekler:
- Program
- Dicle Koğacıoğlu Hakkında
- Su Gender Hakkında
Bilgi ve İletişim için:
Mariam Öcal: Sabancı Üniversitesi Kurumsal İletişim Sorumlusu – 05326689201
Asena Selçuk: MENA Stratejik İletişim Danışmanlığı – 05302326281
PROGRAM
22 Aralık 2018, Cumartesi Minerva Palas, Karaköy (Bankalar Caddesi No:2) 14.00-14.30 Hoş Geldiniz Açılış konuşması Umut Türem, Boğaziçi Üniversitesi 14.30-16.00 Panel Tartışmacı Füsun Ertuğ, Kadın Eserleri Kütüphanesi İstanbul’daki Feminist Avukatlar: Hukukun İçinden ve Ona Karşı, Fulya Pınar, Rutgers University “Ulus”un Makbul Kadınları: Rövanşist Kent Politikaları Bağlamında Bir Değerlendirme, Mine Egtaban, Koç Üniversitesi Borçlu ve Borçla Yaşamak: Yunanistan ve Türkiye Örnekleri Üzerinden Kadın Deneyimleri, Pınar Kılınçarslan, Koç Üniversitesi 16.00-16.15 Ara 16.15- 17.45 Panel Tartışmacı Seval Şahin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Hiç-Bedenler: “Kara”nlıktan “Hiç”liğe Suat Derviş Karakterlerinin Cinsiyetli Bedenleri, Bedenleşmiş Duyguları, Seran Demiral, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Militarizmi Giyinmek mi, Eşit Yurttaşlık Talebi mi?: Bir Cross-Dressing Pratiği Olarak Askeri Üniforma Giyerek Poz Kesme: 1930-1940’lar, Özlem Şimşek, Yıldız Teknik Üniversitesi Suriyeli Mültecilerin Değişen Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Okan Şeker, Marmara Üniversitesi 17.45-18.00 Ara 18.00-18.30 Ödül Töreni |
Dicle Koğacıoğlu Hakkında:
https://sugender.sabanciuniv.edu/tr/dicle-kogacioglu-makale
Dicle Koğacıoğlu 1972 yılında İzmir’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezuniyetinin ardından doktora çalışmalarına Stony Brook Üniversitesi’nde (SUNY Stony Brook) sosyoloji ve kadın çalışmaları alanlarında devam etti. 1997-98 yıllarında “Anayasa Hukuku ve Müslüman Orta Doğu’da Siyasal Kurumların Modernizasyonu” başlıklı uluslararası projede araştırma görevlisi olarak çalıştı. Aynı yıl İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) “Türkiye’de Düşünce Özgürlüğü ” projesinde danışman ve çevirmen olarak yer aldı. 1999’da Boğaziçi Üniversitesi’ne döndü ve Sosyoloji bölümünde öğretim görevlisi olarak bulundu. Marmara depremi sonrası İzmit Doğukışla Rehabilitasyon Merkezi’nde Kadının İnsan Hakları Projesi’nin travma yaşamış çocuklara yönelik çalışmasında proje koordinatörlüğü yaptı.Aynı dönemde, Müslüman Toplumlarda Kadın ve Cinsellik kitabının editör yardımcılığını yürüttü. 2002-2004 yılları arasında Columbia Üniversitesi ve Brown Üniversitesi Pembroke Kadın Araştırmaları Merkezi’nde doktora sonrası araştırmalarına devam etti. 2005 yılında Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlayan Dicle Koğacıoğlu, Kültürel Çalışmalar lisans ve yükseklisans programlarının ve toplumsal cinsiyet çalışmalarının geliştirilmesine önemli katkılarda bulundu. Aynı zamanda Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlere,taşeron sisteminin üniversite dahil hayatın her alanında yarattığı sorunlara, ve her alanda yaşanan eşitsizliklere ve adaletsizliğe dikkat çeken çalışmalar yürüttü. Amargi ve Birbirimize Sahip Çıkıyoruz aktivisti olan Koğacıoğlu, sokak hayvanlarının bakımına yönelik çalışmaların da değişmez gönüllülerindendi.
Türkiye’de hukuk sosyolojisi alanının gelişmesine ve toplumsal cinsiyetin bu alandaki öneminin fark edilmesine önemli katkılarda bulunan Dicle Koğacıoğlu’nun doktora tezi “Türkiye’de Vatandaşlık Bağlamı: Uygulamalar ve Anlamlar” Ortadoğu Ödülleri’ne (Middle East Awards – Population Council) ve Lübnan Politika Çalışmaları Merkezi’nin (Lebanese Center for Policy Studies) Ortadoğu Araştırma Yarışması Ödülü’ne hak kazandı. Namus cinayetleri üzerine hukuk ve devletin belirleyici rollerinin altını çizen makaleleri hem uluslararası akademik çalışmalarda, hem de Türkiye’de yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor. Dicle Koğacıoğlu, 2009 yılında aramızdan ayrıldığında, adalete erişim süreçleri üzerine bir alan araştırması yürütüyor, aynı zamanda 12 Eylül darbesinin hukukçular tarafından nasıl algılandığını ve anlatıldığını inceliyordu.
SU Gender Hakkında:
http://sugender.sabanciuniv.edu/
http://morsertifika.sabanciuniv.edu/
Resmi olarak 2015’te merkez niteliği kazanan Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender), çalışmalarını 2006’dan beri sürdürüyor. 11 senedir toplumsal cinsiyet üzerine çalışmalar yürüten Merkez, Mor Sertifika ve Cins Adımlar gibi ana faaliyetlerine ek olarak, Dicle Koğacıoğlu Makale ve Şirin Tekeli Araştırma Ödülleri gibi programlarıyla da alandaki birikimin taşıyıcılığını üstleniyor. Merkez, bu faaliyetlerin yanı sıra; birçok alana dokunan uluslararası konferans, panel, söyleşi, yetişkin eğitimi gibi etkinliklerle de, toplumda bu alanda ihtiyaç duyulan dönüşüme destek oluyor.